Srubové dřevostavby se stavěly už před mnoha tisíciletími a některé dřevěné sruby vydržely i stovky let.
                                                                                                                                                              
Vše začalo v severní Evropě v oblasti Norska a také u našich sousedů na Ukraině. Tato místa dosti chladná na to aby lidé potřebovali teplo domova byla srubovými stavbami zastavěna jako první.
                                                                                                                                                             
Historici odhadují, že se tyto stavby začaly stavět už 3500 let před našim letopočtem. Před tímto obdobím byly stavěny pouze menší chatrče které vypadaly zhruba takto. Tento způsob bydlení však nebyl příliš pohodlný a tak se od toho i upustilo.
                                                                                                                                                                
U nás se v Bronzovém věku stavěly tzv. Polozemnice kde stěny zhotovené z kulatiny, hlíny a proutí byly pod úrovní země a pouze střecha vyčnívala nad povrch. Stavba srubů přinesla komfort a to bude jedním z důvodů, že v nich přebýváme dodnes.
                                                                                                                                                       
Například ve Spojených Státech jsou srubové dřevostavby provázány se symbolikou národního bohatství a také mnoho amerických prezidentů bylo narozeno ve srubové dřevostavbě. Symbolem se tyto stavby staly proto, že byly využity k osídlení celého kraje.
                                                                                                                                                         
Velkou úlohu na tomto faktu sehráli i obyvatelé z Čech. Naši lidé však do Ameriky přijížděli ve větší míře až po roku 1848 a tak naše krajany předběhlo Norsko a Švédsko kteří první srubovou stavbu postavili už v roce 1638 v místě zvaném Delaware Bay.
                                                                                                                                                             
Později toto stavitelství pokračovalo dále na západ a sever a nechybělo ani při zlaté horečce na Klondaiku. Každý si jistě vzpomene na příběhy Jacka Londona který pobýval ve srubu zobrazeného níže a dochoval se až do dnešních dní.
                                                                                                                                                              
Ovšem mnohem starší dřevostavby můžeme nalézt na starém kontinentu a tu nejstarší která se nachází u nás v centru Evropy je možné najít v Broumově. Jedná se o dřevěný kostelík a tato dřevostavba byla vystavěna už v roce 1177. Během staletí došlo k mnoha opravám ovšem tato stavba je i po mnoha stoletích v dobrém stavu. Zde jej můžete i shlédnout.

Kanadské Dřevostavby

Stavba dřevostavby může být provedena mnoha způsoby a pokud použijeme název Kanadská dřevostavba můžeme vybrat hned z několika staveb.
                                                                                                                                                            
První z možností je srubová stavba která je v Čechách po staletí a v Kanadě se rovněž staví. Jako příklad uvedu tuto. Dřevostavba je provedena s maximální přesností tam kde se trámy sbíhají v rohu. V místě spojení jsou tyto dřevostavby postaveny s pečlivostí  která dá této stavbě dlouhou životnost.
                                                                                                                                                                                                      
Druhým příkladem je stavba která má pro mne osobně veliké kouzlo. Stěny srubu jsou zde zhotoveny z opracovaných kmenů které přinesou domů kouzlo přírody. Vše je opracováno ručně a způsobem který dá této stavbě dřevostavby dlouholetou životnost. Toho je docíleno především kvalitní prací tesařů a také výborným nátěrem který udržuje dřevo v dobrém stavu. Jedná se o ošetření které dá dřevu výbornou barvu a odolnost proti plísním, škůdcům a povětrnostním vlivům.
                                                                                                                                    
http://malotraktory.info/
                          
Do třetice zmíním tyto dřevostavby kterým se také říká Americké dřevostavby. Tyto domy je možné postavit v kratčím časovém úseku a s větší úsporností. Kvality je zde dosaženo provázaností jednotlivých komponentů (stěna, strop,střecha) kde se dřevo užije v menší míře. U těchto staveb je rovněž jednodušší postavení střechy která může být i více různorodá a dodat domu majestátnost.
                                                                                                                                                          
Každý z těchto domů je krásný a záleží jen na vás který z nich si vyberete pro naplnění svého snu. Přeji hodně štěstí při výběru a rovněž příjemně strávené dny u rodinného krbu.
                                                          

Sruby

Stavba domu dřevostavby je jedno z nejstarších umění jaké známe. Už pračlověk postavil svou první chýši. Toto umění se pak dále rozvíjelo až k vysokým chrámům středověku.
                                                                                                                                             
V Čechách máme opravdu nádherné stavby spojené s dřevostavitelstvím. Mohu zmínit hrad Český Krumlov, zámek Lednice nebo Pražský Hrad. Tyto stavby mají u nás hluboké kořeny.
                                                                                                                                                              
Velmi známým stavitelstvím se však staly i Kanadské dřevostaby. Kanadské se jim nejspíše říká z důvodů které uvádím na první straně a také kvůli velkému exportu dřeva z těchto míst. V současnosti je Kanada i velkým vývozcem těchto staveb do různých koutů světa. Nejvíce však do USA kde se dřevěného materiálu spotřebuje nadmíru.
                                                                                                                                                 
Z vlastní zkušenosti mohu říci, že se čím dál tím více objevují stavby z kovových profilů které mají  tu výhodu, že jsou ohnivzdorné. Nejčastěji se tyto profily používají na vnitřní příčky, ale staví se z něj i celé domy. Pro zhotovení takového domu se namísto hřebíků používají vruty které se bez předvrtání šroubují do konstrukce.
                                                                                                                                                               
Na postavení jednoduché příčky nemusíte být profesionál a postačí vám k tomu dobrá vodováha a také akuvrtačka která je lehká v ruce a můžete ji nosit v pásu na nářadí. Pro profesionály bych doporučil nářadí značky Bosch, DeWalt, Hilti či Makita. U těchto firem nemusíte mít obavu, že nářadí poškodíte i při denodenním užívání.